Дезинфекција на хотелски соби со озон

од Игор Дамчевски

Различни видови проблеми со мирис може да се појават во хотелските соби, што создава непријатност кај новопристигнатите гости во хотелот. Застоена или миризлива хотелска соба создава лош прв впечаток за гостите и може да го наруши угледот на хотелот. Прочистувањето со озон е еколошки и многу ефикасен метод за отстранување на лошите мириси предизвикани од мувла, чад, пот, отпад, храна, тоалет и слично.

Прочистувањето со озон е ефикасно за брза и лесна дезинфекција и на воздухот како и на тешко достапните површини во хотелската соба. Фактот дека просторијата нема бактерии и вируси, ја подобрува благосостојбата на новопристигнатите гости. Озонот, кој веќе е во гасовита состојба под нормални амбиентални услови, едноставно се меша со воздухот во просторијата, брзо распаѓајќи и деактивирајќи ги штетните микроорганизми, вируси и бактерии во воздухот и на површините, дури и на површини кои вообичаено се тешки за достигне

Моќните дезинфекциски својства на озонот овозможуваат лошите мириси целосно да исчезнат по краткиот третман со озон. Прочистувањето со озон не треба да се споредува со другите методи кои се обидуваат да го сокријат мирисот со мириси. Озонот ја елиминира причината за мирисот. Воздухот се чисти и просторијата е подготвена да ја користи нов гостин. Користењето на овој метод исто така значи дека теписи, завеси и друг текстил бараат помалку чистење.

Контаминација

Многу бактерии и вируси се шират низ воздухот што го дишеме. Постои разлика помеѓу инфекција преку воздух и инфекција преку аеросоли.

Воздушните инфективни агенси се мали честички кои лебдат во воздухот и преку воздухот што се дише стигнуваат до дишните патишта. Сепак, најчестиот пат на пренесување преку дишните патишта е инфекција преку аеросоли, т.е. заразни агенси придружуваат илјадници мали капки што се создаваат при кашлање и кивање.

Инфективните агенси исто така можат да се лепат на површините и да се движат од површина до површина. Колку повеќе луѓе ќе ја допрат површината, толку е поголем ризикот инфективните супстанции да завршат на површината, а потоа исто така да бидат пренесени. Добар пример е премиинувањето на бактериите од раката на кваката на врата. Затоа од нас се бара често и внимателно да ги миеме рацете.

Некои инфективни агенси можат да преживеат неколку дена на површините каде што завршиле и можат да продолжат да ја шират болеста. На ладен метал, инфективните агенси можат да преживеат дури три дена.

 

Третман со озон

Повеќето вируси, бактерии и микроорганизми можат да бидат убиени од средства за дезинфекција. Озонот е еден од најсилните достапни средства за дезинфекција.

Предноста на озонот е тоа што е лесно да се дезинфицираат и воздухот и тешко достапните површини. Озонот, кој е веќе гасовит под нормални услови на околината, едноставно се меша со воздухот во просторијата и со тоа брзо се распаѓа и деактивира штетни микроорганизми, вируси и бактерии во воздухот и на површините, дури и на површини кои вообичаено се тешко достапни.

Колку е ефикасна (степен на убивање или деактивирање) и колку е брза дезинфекцијата, зависи од применетата доза. Дозата претставува сооднос на концентрација на озон и време на изложеност (КТ вредност). Постојат различни видови на бактерии и вируси. Тие се разликуваат во тоа колку се отпорни на средства за дезинфекција.

Зголемената концентрација на озон резултира со зголемено убивање на вируси, истовремено намалувајќи го потребното време.

За дезинфекција со озон, концентрацијата ги надминува дозволените граници кои се безбедни за човекот и затоа не треба да влегувате во простории додека се дезинфицираат со озон. После тоа, мора да бидете сигурни дека целиот вишок на озон е отстранет со вентилација на просторијата пред да влезете. Ова најлесно се прави со отворање прозорци или ако не е можно, оставете ја вентилацијата да работи половина час.

Озонот брзо се деградира и ги деактивира штетните вируси и бактерии во воздухот и на површините, дури и на површини кои се тешко достапни.

Единствен предуслов е просторијата да биде затворена. Овој метод на дезинцекцијата од вируси и бактерии може да се примени, на пример, во болници и здравствени установи, во автобуси, такси возила, возови, училишта, амбуланти, хотели и ресторани.